Bilgisayarınıza indirdiğiniz ve güvenli olup olmadığını bilmediğiniz programları çalıştırdıktan sonra işletim sisteminize virüs bulaşması işten bile değil.
Bazı zararlı yazılımlar işletim sisteminizi tamamen kullanılamaz hâle getirebilir. Bu gibi durumlardan uzak durmak ve kendinizi güvende altında tutmak için Sandbox adı verilen güvenli alan yazılımlarından yararlanabilirsiniz.
Ancak, pek çok kişinin bilmediği bir Windows özelliği sayesinde sanal sunucu kiralamadan, sanal bilgisayar kurmakla uğraşmadan virüslü programları güvenli bir alanda tamamen ücretsiz şekilde test edebilirsiniz.
Söz konusu özellik Windows Sandbox modu olarak geçiyor ve Windows 10 ve üzerindeki güncel her işletim sisteminde bu özellik bulunuyor.
Windows 19H1 sürümü ile birlikte tüm kullanıcılara açılan “InPrivate” özelliği tek tıklama ile sanal bir bilgisayar kurmanıza olanak tanıyor. Bilgisayarınızın içinde ekstra bir kurulum yapmadan tek tıklama ile çalıştırabileceğiniz Windows sürümü, riskli programlarınızı çalıştırabilmenize olanak sağlıyor.
Söz konusu özelliğin aktif hâle getirilebilmesi için BIOS sisteminiz üzerinden bazı ayarlamalar yapmanız gerekebilir. “Sanallaştırma” olarak bilinen özellik BIOS seçeneklerinizde açıksa anlatacağımız adımlar ile kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Bu alanı ne için kullanabilirsiniz?
Güvenmediğiniz yazılımları burada açabilirsiniz,
Geçici olarak kullanmak istediğiniz programları yükleyebilirsiniz,
İşletim sisteminizde kalıntısı olmasını istemediğiniz programları çalıştırabilirsiniz,
Bilgisayarınızın sanallaştırma performansını test etmek için kullanabilirsiniz.
Sanal Makine Olmadan Güvenli Alan Kurmak Mümkün Mü?
Evet, Windows’un sağladığı güvenli alan teknolojisi sayesinde her bilgisayar için güvenli bir alan kurmak mümkündür.
Güvenli alanlar doğrudan internet bağlantısına sahiptir ancak farklı cihaz maskesine sahiptir, zararlı yazılımların doğrudan ağınıza sızmasının önüne geçer.
Her ne kadar kendi bilgisayarınıza çalışıyor olsa da programların solucan şekilde çalışarak virüsü tüm bilgisayarınıza kurmasını engeller. Sanal bellek üzerinde çalışan Sandbox modu, sanal sunucuda olduğunu anlayan virüslerin de önüne geçebilmektedir.
Windows Sandbox Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Windows Sandbox modunu çalıştırabilmek için bilgisayarınızın bazı özellikleri destekliyor olması gerekiyor. Bunlardan en önemlisi işletim sisteminizin modeli ve sürüm numarası.
Sanallaştırma özelliği ile aktifte çalışan Windows işletim sisteminizin içerisine bir Windows işletim sistemi daha açan sistem haliyle ortalama veya üzerinde bir sistem gereksinimine sahip. Önerilen sistem özelliklerinin altında kalan sistem özelliklerinde de çalışmaya devam edecektir ancak bazı kasma ve donmaların yaşanması kaçınılmazdır.
Windows 10 Pro, Enterprise veya Eğitim sürümü veya Windows 11.
Anakartta sanallaştırma seçeneklerinin olması ve aktif durumda tutulması,
4GB Ram ve üzeri,
1GB veya daha fazla depolama alanı,
Çoklu işlem yapmaya imkan tanıyan, en az 2 çekirdekli işlemci modeli.
Söz konusu gereksinimleri karşılamanız durumunda izlemeniz gereken adımlar basittir. Bir sonraki başlıkta kurulumu öğrenebilirsiniz.
Windows Sandbox Modu Nasıl Kurulur?
Windows Sandbox modunu aktif hâle getirmek için sanallaştırma ayalarını açmanız gerekiyor. İlk olarak BIOS ayarlarını değiştirerek sanallaştırma özelliğini açalım. Bu işlem sırasında hata yapmanız sisteminizi kullanılamaz hâle getirebilir.
BIOS Sanallaştırma Nasıl Açılır?
Bilgisayarınızı kapatın, açılırken klavyeniz üzerinden F2, DEL, F10, F11 gibi tuşlara süreklere basarak BIOS ekranına giriş sağlayın (anakartınıza göre tuşlar değişiklik gösterebilir)
BIOS ekranı açıldıktan sonra “Gelişmiş” başlığına gelin,
Karşınıza gelen ekrandan gelişmiş işlemci yapılandırması seçeneğine tıklayın,
“SVM Mode” olarak karşımıza çıkan ya da “Sanallaştırma” olarak isimlendirilen seçeneğin karşısındaki “Disabled” seçeneğini “Enabled” olarak değiştirin.
F10 Tuşuna basın ve seçenekleri kaydederek sisteminizi yeniden başlatın.
Söz konusu adımlar bu şekilde ancak kimi zaman anakart üreticinize göre farklı şekilde aktifleştirme işlemi yapmanız gerekebilir.
Windows Sandbox Modu Nasıl Açılır?
BIOS Sanallaştırma özelliğini aktif hâle getirdikten sonra izlemeniz gereken adımlar daha basit. Windows Sandbox modunu açmak için sırasıyla;
Denetim masasını açın,
Program ekle veya kaldır seçeneğine tıklayın,
Sol menüde yer alan “Windows özelliklerini aç veya kapat” seçeneğine tıklayın,
Ya da Windows arama bölümünde “Windows Özellikleri” yazın,
Açılan ekranda aşağıya doğru kaydırın ve “Windows korumalı alanı” seçeneğini bulun bu kimi Windows sürümlerinde “InPrivate” olarak da gözükebilir,
Etkinleştirme sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatın.
İşletim sisteminiz açıldıktan sonra arama alanına “Windows Sandbox” yazarak sanal alanın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Dilerseniz ayarlamalar yaparak alandaki tüm verilerin Sandbox sistemi kapatıldığında silinmesini seçebilirsiniz.
Windows Sandbox Modunda Program Nasıl Çalıştırılır?
Sandbox uygulamasını çalıştırdıktan sonra çalıştırmak istediğiniz programı sürükle bırak ya da kopyala yapıştır yaparak ana makinenizden sanal alana taşıyabilirsiniz. Ana makinenizden sanal alana veri kopyalama, taşıma işlemi yapılabilirken oradan sisteminize taşıma işlemi yapılmamaktadır.
Bu sayede, olası virüsler sanal alanda kalarak işletim sisteminizin etkilenmesinin önüne geçecektir.
Windows Korumalı Alanda Virüs Bulaşır Mı?
Windows korumalı alanda çalıştırılan programlar ana sisteminize virüs bulaşmasını engellemek amacıyla korunur. Her ne kadar sanal bir alan olsa da sanal sunucu kiralamak kadar güvenli değildir.
Windows işletim sisteminiz üzerine bazı sanallaştırma araçları ile kurabileceğiniz sanal makinenin aynısı olan Sandbox modu kimi virüsler tarafından aşılabilir ancak söz konusu nadir virüsler için başka bir bilgisayarda test etmekten başka da seçenek yoktur.
Risklerin her zaman var olduğunu ve tedbiri elden bırakmamak gerektiğini bilmek önemlidir.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik politikası