Bilgisayar GenelKücük Bilgiler

Yavaş Bilgisayarlarınızı Canlandırın!

Adım Adım Bilgisayar Hızlandırma Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?


Bilgisayar hızlandırma, gereksiz dosyaları silme işlemleri ister yeni bir bilgisayar sahibi olun isterseniz eski bir bilgisayar sahibi olun. Hız konusunda sorunlar yaşadığınızda size hız kazandıracak kesin sonuçlardan biridir.

Yavaş bilgisayarınızı canlandırın, gereksiz dosyalardan kurtulun ve bilgisayarınızdaki eksik kurulmuş yazılımları tespit edin. Kolay adımlardan oluşan bilgisayar hızlandırma adımlarını bilgisayarı sadece internette gezinmek için kullanan birisi bile yapabilir.

Her ne kadar bazı bilgisayar yavaşlamaları parçaların yetersizliği, gelişen teknolojiyi yakalayamama gibi nedenler olsa da. Bazı yanlış ayarlar yüzünden bilgisayarınızdan eksik performans alıyor olabilirsiniz.

Adım Adım Bilgisayar Hızlandırma Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

Bilgisayar hızlandırma adımlarını uygulamadan önce bazı maddelerin kendi bilgisayarınızda farklılıklar içerebileceğini unutmamalı, kullandığınız sürüme göre olan seçenekleri seçmeye dikkat etmelisiniz.

Tüm bunların yanı sıra, bazı ayarlar sistem ayarlarını değiştirmekte ve her bilgisayarda aynı sonuçları vermeyebilir. Bu nedenle, doğabilecek her soruna karşın bir geri dönüş noktası oluşturmayı unutmayın.

Yazımızın sonunda sistem geri yükleme noktası oluşturma konusunda detaylı bilgilere erişebileceksiniz.

1 – Disk Temizleme Aracı ile Gereksiz Dosyaları Silmek

  • Windows arama alanına “Disk temizleme” aramasını yazın ve ilk çıkan programı çalıştırın.
  • Karşınıza çıkan pencereden kullanmış olduğunuz sabit disk sürücüsünü seçin ve “Tamam” butonuna tıklayarak ilerleyin.
  • Karşınıza gelecek pencereden “Silinecek dosyalar” alanından özelleştirmeler yapın, seçili olmayan bazı dosyaları da seçerek ilerleyin.
  • Sağ altta bulunan “Sistem dosyalarını temizle” butonuna tıklayın.,

Disk temizleme aracı, bilgisayarınızda bulunan ve uzun zamandır kullanılmayan gereksiz dosyaları siler. Söz konusu araç ile Bilgisayar hızlandırma  ve Bilgisayardan gereksiz dosyaları temizlemek düşündüğünüzden daha kolay.

2 – Windows Açılıştaki Programları Kapatmak ve Yönetmek

Bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında bulunan ve pek çok kullanıcı tarafından atlanılan yöntemlerden birisi de. Windows açılıştaki programları kapatmak ve yönetmektir. Açılıştaki programlar, bilgisayar açılış hızını yavaşlatacağı gibi.

Gereksiz programların da çalışmasını sağlayarak bilgisayarınız performans düşüklüğü göstermesine, yüksek enerji tüketmesine neden olabilir.

  • Windows çubuğuna sağ tıklayın ve karşınıza çıkacak drop_down menü içerisinden “Görev Yöneticisi” seçeneğini seçin.
  • Görev yöneticisinin sol altında bulunan “Diğer Ayrıntılar” seçeneğine tıklayın ve ilerleyin.
  • Yukarıda açılacak olan sekmeler içinden “Başlangıç” yazılı olanı seçin.
  • Karşınıza çıkan programları kontrol edin, başlangıçta çalışmasını istemediğiniz ve Windows’a ait olmadığını düşündüğünüz programları tespit edin.
  • Durum kısmında “Etkinleştirildi” yazan programlara tıklayın. Arından, sağ taraftaki ” devre dışı bırak” seçeneğini seçin.


Adımlar doğru şekilde yerine getirildiğinde, seçilmiş olan ve devre dışı bırakılmış olan programlar Windows başlangıcında çalışmayı bırakacak ve performans artışı sağlayacaktır.

3 – Windows Yüksek Performans Modunu Açma

Bilgisayar hızlandırma yöntemleri konusunda masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar değişiklik gösterebilir. Ancak, yüksek performans modu her bilgisayar için gerekli olan bir moddur. Özellikle, düşük sistem gereksinimlerine sahip olan kullanıcıların açacağı bu özellik.

Windows sisteminizin daha sade bir görünüme kavuşmasını sağlayacak. Bununla birlikte sisteminize gereksiz şekilde yüklenen grafik birimlerini kapatacaktır.

Performans arttıran bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında bulunan bu yöntemin tek sevilmeyen yanı, görünüş olarak daha eski bir Windows sürümü gibi bir görünüş sunması. Ancak, seçeneklerden bunu da kapatmanız mümkün.

  • Windows arama alanından “Gelişmiş sistem ayarları” aramasını gerçekleştirin ve karşınıza çıkan ilk seçeneğe giriş sağlayın.
  • Karşınıza çıkacak olan pencereden “Performans” adı altında bulunan “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
  • “En iyi performans için ayarla” seçeneğini seçin arından sağ alt tarafta bulunan “Uygula” seçeneğini seçin.

Bilgisayarınız bir süre bekledikten sonra yeni görünümüne ve yüksek performans seçeneklerine kavuşacaktır. Bu seçenek bazı görsel detayların kötü gözükmesine neden olabilir. Bu sorunun önüne geçebilmek için ek seçenekleri inceleyerek tek tek açabilir veya özel olarak kapatabilirsiniz.

Birkaç seçeneğin kapatılması bile Bilgisayar hızlandırma konusunda katkı sağlayacaktır.

4 – Windows Oyun Modunu Kapatın!

Bilgisayar hızlandırma ve oyunlarda yüksek FPS alma ayarları konusunda atılabilecek en doğru adım. Windows işletim sisteminin kendi içinde sunduğu oyun modunun kapatılması olacaktır.

Oyun modu, bazı sistemler için performans artışı sağlıyor olsa da bazı sistemler için daha düşük performanslar göstermesine neden olabiliyor.

  • Arama kısmına “Oyun Modu” yazarak Windows oyun modu alanını açın.
  • Oyun modu seçeneği altında bulunan “Açık” seçeneğini “Kapalı” olarak değiştirin.

Oyun modu, henüz stabil olmayan ve performans arttırmak yerine performans düşüklüğü sunan deneysel bir ayardır. Söz konusu ayar, Windows 11 ile de düzeltilebilmiş durumda değil.

5 – Dizin Arama ve Dizin Oluşturma Ayarlarını Kapatmak

Windows, kullanıcılara daha hızlı hizmet verebilmek için kimi zaman arka planda. Otomatik olarak çalışan ancak, bilgisayarların gücüne bağlı olarak düşük performans vermesine neden olan özellikler barındırır. Bilgisayar hızlandırma yöntemleri konusunda bulunan ve mutlaka kapatılması gereken bir diğer ayar ise;

Arama dizini oluşturma ve arama dizini getirme ayarlarıdır. Söz konusu ayar, sistem dosyaları içerisinde arama yapmanız durumunda daha hızlı sonuçlar alabilmeniz için.

Arka planda, sürekli olarak disk taraması gerçekleştirir. Söz konusu seçenek, bilgisayarınızı yavaşlatır ve alacağınız performansı ciddi ölçüde düşürür.

  • Windows arama alanından “Hizmetler” aramasını gerçekleştirin.
  • Karşınıza çıkacak panelden “Windows Search” seçeneğini bulun ve durum kısmının “Çalışıyor” olup olmadığını kontrol edin.
  • “Windows Search” seçeneğine çift tıklayın karşınıza çıkacak ekrandan “başlangıç türü” yazısını bulun.
  • Karşısındaki menüden “Devre Dışı” seçeneğini seçin.
  • Son olarak alt kısımda bulunan “Durdur” seçeneğini seçin.
  • Uygula seçeneğine de tıkladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmayı unutmayın.

Sistem Geri Yükleme Noktası Nasıl Oluşturulur? Sistem Geri Yükleme Noktası Nedir?

Sistem geri yükleme noktası, bilgisayarınızda yaşanabilecek hatalara karşı alabileceğiniz en iyi geri dönüş oluşturma aracıdır. Söz konusu araç ile birlikte, bilgisayarınızda yaşadığınız tüm sorunları tek bir tıklama ile çözebilir, sorunsuz olan ve yedekleme oluşturduğunuz zamana geri gidebilirsiniz.

Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde;

  • Windows arama alanını kullanarak “Geri yükleme noktası oluştur” aramasını gerçekleştirin.
  • Karşınıza çıkacak olan arayüzün sol alt kısmında bulunan “Oluştur” butonuna tıklayın.
  • Açılan pencereye bir yedekleme noktası adı girin ve “Oluştur” butonuna tıklayın.

Bir süre bekledikten sonra sistem geri yükleme noktası başarılı bir şekilde oluşturulacak ve bununla ilgili bilgilendirileceksiniz.

Sistem Geri Yükleme Noktası Nasıl Yüklenir?

Daha önce el ile oluşturulan veya Windows tarafından otomatik olarak oluşturulan geri yükleme noktalarını kullanabilmek için bu adımları izlemeniz gerekmekte;

  • Windows arama alanını kullanın ve “Geri yükleme noktası oluştur” aramasını sağlayın.
  • Karşınıza çıkan pencereden “Sistem geri yükleme” yazılı butona tıklayın.
  • “Farklı bir geri yükleme noktası” seçeneğini seçin ve ilerleyin.
  • Daha önce adını belirlediğiniz geri yükleme noktasını seçin ve sonraki seçeneğine tıklayın.
  • Karşınıza çıkacak olan alanları onaylayın ve geri yükle seçeneğini seçin.

Bu aşamadan sonra sisteminiz daha önce kayıt aldığınız tarihe ve ayarlara dönecektir.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.