Laf Sokucu Sözler, Laf Koyan Sözler, Laf Sokan Sözler
İnsan topluluk halinde yaşamını sürdüre bilen bir canlıdır. İnsanlar fıtrat gereği bir arada yaşamaya muhtaçlardır. Bireylerin bir arada yaşamaları için birçok etken bulunmaktadır. Zorunlu ihtiyaçlar insanları bir araya getiren en büyük etkenlerden biridir. Bireyler duygularını karşı tarafa hissettirmek için bazen kavga etmeyi, bazen küfür etmeyi, bazen de laf sokucu sözler kullanmayı tercih edebilmektedirler. Bir araya gelen bireyler bir birleri ile iletişim halinde bulunarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Kurulan iletişimler içerisinde farklı konuşma veya ifade şekilleri bulunmaktadır. Bireyler arasında ki iletişimler her zaman sabit değildir. İletişim ve iletişim araçları sürekli değişkenlik göstermektedir. Topluluk halinde yaşayan bireyler, yaşam içerisinde iyi anlaştıkları bireyler olduğu gibi iyi anlaşamadıkları bireylerde bulunmaktadır. Bireyler iletişim halinde oldukları diğer bireylere karşı farklı konuşmalar, farklı tepkiler vere bilmektedirler. Halk arasında bireylerin bir birlerine karşı sözlü olarak kullandıkları kelimelerden bazılarına laf sokucu kelimeler veya laf sokan sözler olarak da ifade edilmektedir.
Bireyler anlaşa bildikleri insanlara karşı daha kibar ve ince davranışlar sergilerken, anlaşamadıkları kişilere karşı daha sert ve mesafeli buluna bilmektedirler. Bireyler anlaşamadıkları kişilere karşı fiziki veya sözlü eylemlerde buluna bilmektedirler. İnsanlar duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aksettirmek için kullandıkları farklı yöntemler bulunmaktadır. Laf sokucu kelime kullanan bireyler kendilerine göre kelimeler seçe bilir veya türete bilmektedirler. Her birey yeri ve zamanı geldiğinde bu kelimeleri kullana bilmektedir. Her bireyin konuşmasında farkında olsun ya da olmasın kullandığı benzer cümleler bulunmaktadır.
Bireyler; karşında ki hoşlanmadığı ve canını yakan bireye üstü kapalı laf atarak tepkisini ortaya koymaktadır. Bulundukları konumlara ve laf atacakları kişilere uygun kelimeler kullanmayı tercih etmektedirler. Laf sokucu sözler oldukça geniş bir yelpazeye sahiptirler. Laf sokucu sözler sayı bakımından oldukça farklıdır.
Laf Sokma Sanatı Nedir?
Laf sokma bir savaşın orta yerinde, rakibi bitirmek için kullanılan profesyonelce bir taktiktir. Bir tartışma içerisinde veya normal hayatın olağan akışında karşılaşılan olumsuzluk karşısında fiziki eylem yerine laf ile karşıdakini ezmeye yarayan tüm kelimelere laf sokma denile bilinmektedir. Laf sokma kelimeleri sayılar ile sınırlandırılamamaktadır.
Her birey, kendi kelime haznesi, hayal gücü ve bulunduğu konuma uyacak şekilde laf sokucu kelime kullanabilmektedir. Laf sokucu kelimelerin uyması gereken bir kural, düzen veya zorunlu bulundurması gereken bir çerçeve bulunmamaktadır. Bireyler, diledikleri yerde, diledikleri zaman, diledikleri kişi veya kişilere karşı laf sokmalı sözler kullanabilmektedirler.
laf sokmalı sözler kullanan bireyler de kendi aralarında gruplara ayrılmaktadır. Profesyonelce laf sokucu kelime kullanan bireyler olduğu gibi rastgele küfüre yakın, seviyesiz laf sokucu kelime kullanan bireyler de bulunmaktadır. Bazı bireylerin ortamda rakiplerini susturmak için profesyonelce kullandıkları laf sokmalı sözler ayakta alkışlanırken, bazı bireylerin kullandıkları laf sokmalı sözler ortamda bulunan kişiler tarafından da beğenilmeyerek tepki alabilmektedir.
Laf Niye Sokulur?
Laf sokmanın ne yazık ki sabit bir nedeni bulunmamaktadır. Bireyler, fiziki olarak savaşmak yerine kendi bilgileri ile savaşmayı tercih edebilmektedirler. Laf sokma bazen kavgadan önce kavga çıkarmak için kullanıla bilinirken. Bazen de kavga etmeden sadece bireylerin lafları ile kavga ederek kazanıp veya kaybetmeyi göz aldıkları bir savaş olabilmektedir. Gündelik hayatta da sürekli bir birine laf sokan insanlar ile karşılaşılabilinmektedir. Bazen aynı meslek grubunda ki insanlar, bazen trafikte ki otomobil şoförlerinin tartışmalarında, bazen aile içinde, bazen öğrenciler arasında, bazen öğretmenler arasında kısaca hayatın her alanında karşılaşılabilinmektedir.
Yapmış olduğu mesleğe yakışacak şekilde laf sokucu kelime kullanan bireyler bulunmaktadır. Bilgi ve yetenekleri ile karşıdaki ile kavga etmeden veya tartışmadan birkaç kelime ile savaşı kazanan bireyler mükemmel kelimeler kullanmayı tercih etmektedirler. Kullanılan mükemmel kelimeler, karşıda kinin konuşamamasını ve susmasını sağlaya bilmektedir.
Sokakta ki iki birey arasında gerçekleşen konuşmalar nasıl ki her ortamda konuşulmamaktaysa, laf sokucu kelimeler de her alanda aynı özellik veya çeşitlilikten oluşmamaktadır. Bireyler bulundukları ortama yakışır şekilde kullanacakları kelimeleri seçmeleri gerekmektedir. Bazı ortamlarda laf sokma diye tabir edilen kelimeler küfür olarak sayılırken, bazı ortamlarda oldukça basit karşılana bilmektedir.
Her mesleğin ve meslek sahibinin kullanacakları özel laf sokucu kelimeler bulunmaktadır. Bir öğretmenin, öğrencisine karşı kullanacağı kelimeler daha hafif olabileceği gibi bir hâkimin, zanlıya kullanacağı kelime daha ağır olabilmektedir. Meslek grupları içerisinde de kullanılan kelimeler farklılık gösterebilmektedir.
Meslek grupları ve meslek gruplarının kullanmış oldukları laf sokucu kelimeleri örnek üzerinde anlatılması konunun daha anlaşılır olmasına yardımcı olacaktır. Örnek üzerinden konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olunmuş olacaktır.
Mesleklere Özel Laf Sokma Kelime Örnekleri;
Siyasilerin Kullandıkları Laf Sokucu Kelimeler,
Meclis, devlete meydana okunacak bir mekân değildir, bir şu hanıma haddini bildirsin. (Bir erkeğe hitaben söylenmiştir.)
İnsanlığa davet etsem, ilk mülakatta elenirsiniz
Odunu aday göstersek, milletvekili olacak
Sizin gönlüne giremediğiniz millet, bizi gönlünde yaşatıyor.
İki koyuna sahip çıkamayanlara ülke teslim edilmez
“Erken seçim olsa, 2048 de iktidardık”
Kendisine oy vermeyecek kişiler, halktan oy istiyor.
Devrem sana şimdi bir anons ederim, sabaha kadar kendini ararsın
Üç para etmez karaktersiz insanlara, bir silah mı zengin edecek
Nöbeti bana geçirdin diye sevinme, gece yoklama alacağım
Yıldızlara güvenme amirim, yıldırım çarpmasın sonra
Yavaş gidin radar okusun beyefendi
Öğretmenlerin Kullandıkları Laf Sokucu Kelimeler,
Ömür geçip gider, ödev hiç bitmez evladım
Bu espriyi yeteneğin ile soruları da çözersin umarım
Kopya çekmeyip, başına masanın altına sokan arkadaşlar hastaneye gitsin
Arkamda gözüm yok ama kamera cihazı var canlar
Laf Sokunca Ne Olur?
Bireyler yaşamlarını sürdürdükleri Ülke içerisinde, kanun, gelenek ve göreneklere uymak zorundadırlar. Kanun koyucu Ülke içerisinde hayatlarını idame eden bireylerin daha özgür ve adaletli bir şekilde hayatlarını sürdürmeleri için bireylerin uyma zorunluluğu bulunduğu kurallar çıkarmıştır. Ve değişen çağa ayak uydurulması için bu kurallar zaman zaman değişime uğramakta veya yerine yeni kurallar getirilmektedir.
Bu kurlar içerisinde belirtildiği şekilde bireylerin yaşamlarını sürdürmeleri gerekmektedir. Dünya genelinde neredeyse her ülkede belli başlı yasaklar bulunmaktadır. Bireylerin onurunu zedeleyecek bireyleri küçük düşürecek fiziki veya sözlü eylemler karşısında suç işleyenler belirli tedbir veya cezalandırma getirilmektedir. Karşılığında cezai yaptırıma tabi olunacak sözlü veya fiziki eylemlerde bulunmaktan kaçınan bireyler halk tabiri ile laf sokucu sözler kullanmayı tercih edebilmektedirler.
Laf sokucu sözler küfür kategorisine girmediği için kanunen bir yaptırımı da bulunmamaktadır. Laf sokunca ne olduğunu merak eden bireyler, küfür ve hakaret bulundurmayan kelimeler karşılığında herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır. Kişiler bir birlerine karşı laf sokmalık sözler kullandıkların da hem fiziki ve sözlü bir eylem yapmamış olmakta hem de kanunlara da ters düşmemiş olmaktadırlar. Bireyler, karşı tarafa laf atarak suç işlemeden içlerinde ki siniri de dışarı aktarmış olmaktadırlar.
Bireyler, laf atarken bulundukları konuma, mesleklerine ve kişiliklerine uygun kelimeler kullanarak karşı tarafa laf attıkları gibi, karşı tarafında konumu, mesleği ve kişiliği göz önünde bulundurarak onlara laf sokucu sözler atmaları gerekmektedir.
Bireyin Laf Atabileceği Kişiler;
Eşi olabilir
Çocuğu olabilir
Kardeşleri olabilir
Eşinin ailesi olabilir
Çocuğunun arkadaşları olabilir
Çocuğunun arkadaşlarının ailesi olabilir
Çocuğunun öğretmeni olabilir
Anne veya babası olabilir
İş arkadaşları olabilir
Gündelik hayatta karşılaştığı kişi veya kişiler olabilmektedir.
Bireyin laf atacağı kişi sayısı oldukça fazladır. Laf atmak denilince akla sadece karşıdakine yaralamak veya incitmek için kullanılan kelimeler anlaşılmamalıdır. Bazı laflar karşıdakine ders verilmek için de kullanılmaktadır. Bazı atasözlerimiz de sert yani halk ağzı ile laf sokan kelimeler bulunmaktadır. Bireyleri, birçok kelime ile kendilerini ifade ede bilecekken karşı tarafa kısa cümleler ile kendilerini ifade eden bireyler genelde laf sokucu kelimelerden yararlanmaktadırlar.
İnsanlar arasında en çok sevilen laf sokucu kişiler, kendilerinden mevki olarak daha yüksek olan kişilere laf sokan bireylerdir. Bir hâkimin mahkeme esnasında bir zanlıya laf sokması fazla tepki almazken. Bir şüpheli veya zanlının hâkime karşı laf sokucu cümleler kurması, mahkeme de bulunan kişiler tarafından oldukça tepki almaktadır.
Ya da bir sınıf ortamında bir öğretmenin, bir öğrenciye laf sokucu cümle kullanması olumlu yönde fazla tepki almazken, bir öğrencinin bir öğretmeni lafları ile ezmesi diğer öğrenciler tarafından hayranlıkla karşılana bilmektedir. Bireyin bulunduğu konum da oldukça etkili olduğu örnekler üzerinden anlaşılmaktadır.
Bireyler arasında kimler kimlere laf sokucu kelimeler kullanabilir ile ilgili ayrıntılı açıklamada bulunulursa; Bunun mutlak bir cevabı yoktur. Her birey karşı tarafında özel hayatı veya kanunlarda belirtilen hakaret veya küfürlü kelimeleri kullanmadığı müddetçe dilediği şekilde laf sokucu kelimeler kullana bilmektedirler.
Bir birey kimlere laf sokucu kelimeler kullanacağım diye düşünmemelidir. Böyle bir kural veya sınırlandırılmış bir alan bulunmamaktadır. Sadece karşıda ki kişinin kaldıra bileceği ölçüde şaka ve laf sokucu kelimelerini seçmelidir. Örnekler üzerinde konu daha ayrıntılı bir şekilde anlatılacak olunursa;
Kimlere Laf Sokulur?
Arkadaşlara Laf Sokucu Sözleri
Bazı dostlarımın, taktıkları at gözlülükleri ile birlikte gözlerini de çıkartmalı
Bana kendi pencerenden bakıyorsun diyenleri, pencereden atasım geliyor
Karakter dersi verenlerin, karakterlerini yerlerden toparlayasım geliyor
Dediklerimi duyunca zoruna gitmiş, diyeceklerim daha yeni başladı
Kendini masum sandığın kadar günahkârsın sen dostum
Çay koymak kadar kolay geliyor sana laf sokmam birader
Sahte dostlarla döviz bürosuna giderek hatayı biz yaptık
Sırtımızdan bizi bıçaklayan dostumuz çok oldu da, göğsümüze bıçağı saplayan ilk oldu
Elimizi kime uzattıysak, gönlümüze göz dikip parçaladı
Kime dost dediysek sağ olsunlar düşman eksikliği göstermediler
Sana birkaç çift laf derdim de, diyecek adam göremiyorum karşımda
Biz dertleri unut diye muhabbetimizi içirdik, kafayı bulan bize musallat oldu
Bolluk dostları türedi, yoklukta yok olan türden
Bize küsmüş beyefendi, son nefesimizi de ondan sakındığımız için
Karaktersiz çok gördükte, karakterini beş kuruşa satanı da gördük şükür
Sadakati, köpeklerden bile öğrene bilirdin
Atasözleri ve Deyimlerde Laf Sokucu Kelimeler Bulunur Mu?
Evet, kesinlikle bulunmaktadır. Atasözleri ve deyimler içerisinde okuyucuyu uyandıracak ince mesajlar verilmektedir. Laf sokmak halk arasında her ne kadar argo veya küfürlü kelimelerden oluştuğu düşünülse de bu düşünce gerçeklik barındırmamaktadır. Laf sokmak, laf cambazlığına benzemektedir. Kelimeleri en iyi konuşturan bireyler en iyi laf sokan kişilerdir. Atasözleri de her nihayetinde insanlar tarafından üretilen, yaşadıkları zaman ve dönemin problemleri arasında yetişip meydana gelen eserlerdir. Bu eserler içerisinde insanlara yol göstermek için ağır kelimeler ile bir şeyler ifade edebilmektedirler.
Bireyler arasında atasözleri içerisinde ne çok kullanılan atasözlerinden bir tanesi de “İti an çomağı hazırla” sözüdür. Bir ortam içerisine sonradan birinin gelmesi ve gelen kişinin diğer kişiler tarafında sevilmeyen biri olması durumunda, ortamda bulunan kişilerce “iti an çomağı hazırla” atasözü kullanılmaktadır. Bu atasözü laf sokucu sözler arasına girmektedir. Benzer birçok atasözü de bulunmaktadır.
En Çok Kullanılan Laf Sokmalık Laflar?
Seni hiç hazmedemedim dostum, kişiliğin etini de bozmuş
Yalandan gözyaşlarımı silme, ben seni çoktan sildim
Biz sana adam ol dedik, sen tasma takmaya alışmışsın birader
Konuştuklarımı üzerine alınma sen, insanlara hitap ediyordum ben
Sahip çıkalım dedik, tasmayı geç fark ettik
Millet düşmanını bile biliyor, biz dostlarımızı tanıyamamışız daha
Vefasızdan vefa bekleyerek biz kendimize hançeri sapladık
Bizde ki bu dostlar var oldukça, düşmana zahmet vermeye gerek yok
Laf Sokucu Ağır Sözler
Artıklarımız ile doyan it, kemiği bizden gizler oldu.
Eskiden değeri vardı insanın, bedavaya versen alıcısı kalmadı bu devirde
Yalanlarla, gerçeklerimizi öğrenmeye çalışan yalancılar türedi iyi mi?
Değerine eş değer laf söylemek içimden geldi de, ederine denk söz yokmuş bizde
Madem sen bize çay koydun bizde sana laf koyalım bardak bardak
Silgi getirmiş güya onu silelim diye, bizim silgiden başka kalemimiz mi var
Laf Sokucu Sözler 2022?
Kilit tutmaz gönüllere emanet ettik kalbimizi
İnsanlık vakfı kuralım dedik, üyeler içerisinde insan yok
Gölgesine bakıp adam sandıklarımız, takım elbise deneyen ablalar çıktı
Doğru yol belliydi de biz yalandan yollar türettik
Mutlu olmak ve mutsuz olmak istiyorsan âşık ol arkadaş
En büyük yalanım, seni sevdiğimi söylemekti
Müge ANLI bile karakterini bulamaz senin
Keşke içine de biraz makyaj yapsaydın
Duydum ki nüfus sayımında seni adam diye kayıt etmişler.
Bireyler, bazen gülmek için bazen intikam almak için bazen de altta kalmamak için karşıdakini galip gelecek kelimeleri kullanmayı tercih etmektedirler. Hayatın her alanın da laf sokucu kelimeler ile karşılaşıla bilinmektedir. Bazı bireyler çok daha güzel kelimeler kullanabilirken, bazı insanlar aksine çok kalitesiz kelimeler ile cümleler kura bilmektedirler.
İnternet üzerinden en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri de laf sokucu kelimeler veya cümlelerdir. Birçok kişi gün içerisinde karşılaştığı insanlar ile karşı karşıya geldiğinde kendisini gerçek manada ifade edebilmeyi istemektedir. Profesyonelce laf sokucu kelimeler kullanan bireyler insanlar arasında hayranlıkla izlenilen top içerisinde örnek alınan bireylerdir. Kaliteli kelime ve cümle kurmanın belli başlı şartları bulunmaktadır. Bir birey kendiliğinden tüm kelimelere hâkim olup, kelimeleri kusursuzca konuşturamaz;
En İyi Laf Sokucu Biri Nasıl Olunur?
Düzenli kitap okumak
Meraklı Olmak
Her konu ile alakalı az da olsa bilgi sahibi olmak
İnsanlar ile sürekli içli dışlı olmak
Kendisini insanlardan soyutlamamak
Sosyal medya mecralarını aktif kullanmak
İnternet üzerinden merak edilen alanlar ile alakalı ayrıntılı bilgilere ulaşmak
Komedyen ve liderlerin; hayatlarını, konuşmalarını takip etmek.
İyi Laf Sokan İnsanların Özellikleri;
Özgüvenleri yüksek bireylerdir.
Kelime hazneleri geniş bireylerdir.
Kendilerini birçok alanda geliştirmiş bireylerdir.
Karşıdakinin vereceği cevapları dahi önceden tahmin edecek yeteneğe sahip bireylerdir.
Bilmedikleri konular olsa dahi bilmediklerini belli etmeden, bildikleri konular ile cevap vermektedirler.
Ortamda her zaman karşıdakilere laf sokan bireylerin yaptıkları şeyler her ne kadar basit görünse de aslında basit olmayıp üstün bir başarıyı göstermektedir. Her alanda olduğu gibi rakiplerini cümleleri ile nakavt eden bireylerin de belli başlı özellikleri bulunmaktadır. İyi laf sokan insanlar normal sıradan insanlar değildir. Birçok alanda özel yetenekleri bulunan insanlardır.
Yukarıda da özellikleri belirtildiği gibi neredeyse üstün özelliklere sahip insanların laf sokma tabiri ile kelimeleri adeta dans ettiren bireylerdir. Dizi ve sinema filmlerinde de başrolde oynayan kişiler gelen olarak düşmanları ve çevresinde ki kişilere kısa ve çok mana barındıran cümleler ile karşılık vermektedir. Başrolde ki kişiler halk dili ile en güzel laf sokan kişilerdir.
Laf sokmak her ne kadar kaba bir şekilde tabir edilmekte olsa da, siyasiler, ünlüler, komedyenler tarafından konuşma esnasında en çok tercih edilen konuşma tarzıdır. Her birey mahirliği ölçüsünde kullanacağı kelime çeşitlilik ve kalite olarak değişmektedir.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik politikası